dilluns, 10 d’octubre de 2011

GNU/Linux I: Història

Des de uns quants accidents fortuïts que vaig tindre durant uns anys amb Windows, vaig decidir deixar-lo i començar a utilitzar Linux.
No faig aquesta publicació per criticar Windows, però si que la faré per explicar les bondats d'un sistema operatiu que es pot obtenir sense pagar ni un duro.

Però abans d'explicar les seves bondats, que aniré ficant a diverses publicacions, explicaré una mica de la seva història, com va començar tot.

Tux és la mascota del nucli de Linux
Abans que Linux sortís a la llum, cap al 1984, en el món de la informàtica hi començava haver-hi un moviment per fer que tot el software fos   "Software Lliure" El pioner d'aquest moviment va ser Richard Stallman. Aquest tipus de Software, pretén alliberar el codi font del programari i  preservar llibertats als usuaris en el seu ús amb el software.

Més endavant,  un estudiant de Helsinki, Finlàndia, va començar a desenvolupar per hobby el nucli de Linux, basat en Minix que a la vegada aquest està basat en Unix. Aquest estudiant, que es diu Linus Torvalds, quan va veure que el nucli d'aquest sistema operatiu que desenvolupava per hobby estava ja una mica madur, el va penjar a Internet amb llicència GPL (la llicència de la FSF, la organització del moviment lliure).

La gent d'aquesta organització, es va fixar en aquests sistema operatiu i totes les aplicacions lliures que en un inici havien creat per UNIX, les van portar a Linux, en un principi les volien passar a un sistema propi que havien creat ells anomenat Hurd, però en aquells moments (i encara ara) el nucli segueix no estant prou madur. Això va donar una empenta important a Linux, el qual, va créixer ràpidament entre la comunitat informàtica, tant que és temut per moltes empreses multinacionals, com Microsoft.

1 comentari: